måndag 29 april 2013

Åke Ohlmarks i tredje riket


Förra tisdagen spelade jag in ett avsnitt av Flumskolan, Galagos och Aftonbladet Kulturs nya podcast. Tillsammans med Rebecka Kärde och rektor Johannes Klenell diskuterade jag Tolkien och den svarta magin, den åldrade Sagan om ringen-översättaren Åke Ohlmarks fradgande vansinnesangrepp på JRR Tolkien, hans böcker, familj och läsare. (Lyssna här!) Det finns dock en viktig detalj som jag valde att inte ta upp i samtalet, eftersom den färgat av sig på hela diskussionen och riskerat att ställa verket vi talade om i skuggan. Men sanningen måste ju fram, så här kommer den.

Det var i tonåren jag läste Tolkien och den svarta magin första gången. Besatt av Sagan om ringen slukade jag allt som på något vis hade med Tolkien att göra, när jag inte ritade väggkartor över Midgård eller spelade rollspel. Den här boken var svåråtkomlig, men det fanns ett ex på biblioteket i min farmors hemort Arjeplog. Jag upplevde boken som en veritabel skrattfest. Den lärde akademikern hade uppenbarligen blivit galen efter att ha ignorerats av familjen Tolkien och hamnat i bråk med en alkoholiserad Tolkiennörd, och använde nu all sin icke föraktliga formuleringsglädje till att ta heder och ära av "Tolkieneriet" i en litterär motsvarighet till en splatterfilm. Det verbala våldet var så överdrivet att det inte gick att ta på allvar.

Jag blev äldre, jag blev kvasiintellektuell, jag slutade bry mig om Åkes och JRR:s gubb-fejd. När jag nu skulle läsa om "Magin" och göra lite Ohlmarks-research inför Flumskolan drog jag mig emellertid till minnes en passus i Hans Alfredsons kontrafaktiska andravärldskrigsroman Attentatet i Pålsjö skog. Efter ett överfall mot ett tyskt permittenttåg ockuperas Sverige av Tyskland, och vid de svenska nazisternas firande på Skansen håller riksführern Per Engdahl ett tal skrivet av – Åke Ohlmarks. På vad baserade Alfredson att Åke Ohlmarks skulle ha blivit nazistisk medlöpare vid en tysk ockupation? Personliga antipatier, eller något mer? Vad gjorde Åke egentligen under de mörka åren?

Vid det nazistiska maktövertagandet i Tyskland 1933 var Åke Ohlmarks 22-årig student och redaktör för Lundagård. I tidningens spalter hyllade han "de handlingskraftiga tyskarna". Senare under året flyttade han till tyska Tübingen, där han arbetade som lektor i svenska till 1934, då han började arbeta vid universitetet i Reykjavik. Tillbaka i hemlandet misslyckades han med att få docentbetyg på sina två avhandlingar, och en fortsatt akademisk karriär i Sverige var därmed en omöjlighet. 1941 erbjöds han en tjänst vid universitetet i Greifswald, där han stannade till våren 1945 – bara ett par veckor innan Röda armén intog staden. Allra mest graverande är hans nära samarbete med teologen och nazisten Wilhelm Koepp, och att Ohlmarks vid åtminstone 18 tillfällen föreläste i samarbete med något som bar det minst sagt suspekta namnet "Institut för studium och eliminering av judiskt inflytande i tyskt kyrkoliv"

I Tolkien och den svarta magin beskriver sig Ohlmarks som prosemitisk, och han återkommer flera gånger till nazisterna som det ondaste onda (givetvis med undantag för Tolkiensällskapen i Malmö och Uppsala). Är det bara ett försök att distansera sig från sitt eget bruna förflutna? Det är förstås omöjligt att veta, men jag betvivlar att han någonsin var en brinnande nazist. Ohlmarks var förmodligen bara en simpel medlöpare, en blåbrun Lundakonservativ som grep möjligheten att göra akademisk karriär i Tyskland när dörren till en svensk karriär stängts. När han återvände från det krossade Nazityskland var han persona non grata i den akademiska världen, och kom att arbeta som översättare, författare och filmproducent. Åke Ohlmarks, som jag alltid trott var professor, var i själva verket en akademisk loser. 

Det är ingen långsökt teori att det var därför han slutade sitt liv som en arg och bitter man. Han blev aldrig docent. Hans tyska karriär slutade i katastrof. Hans älskade universitetsvärld ville inte veta av honom. JRR Tolkien tyckte inte om hans arbete och vägrade träffa honom. Christopher Tolkien svartlistade honom som översättare av faderns verk. Tolkiensällskapen gav honom kärlek och uppskattning, men allt detta vändes i hat och sorg när den berusade "Gandalf" kom hem till honom och betedde sig som ett svin. Det hela är verkligen djupt tragiskt.

6 kommentarer:

 1. Glöm inte att "Gandalf" uppenbarligen hade en affär med Ohlmarks fru! För den tolkningen missade ni väl ändå inte? (Lyssnar inte på podcasts)

  SvaraRadera
 2. Åh så intressant! Jag är i färd att göra ett ganska omfattande arbete om Åke Ohlmarks, och är intresserad av allt som kan hjälpa till att skapa en någorlunda sann bild av honom. Angående hans tysksympatier har jag kommit till samma slutsatser (men kände inte till omnämnandet i Alfredsons bok!), men jag skulle gärna se mer av indicier på kopplingen till Institutet för studium och eliminering av judiskt inflytade i tyskt kyrkoliv. Var hittade du uppgiften om hans 18 föreläsningar där?

  SvaraRadera
 3. Hej Leongut! Tyvärr såg jag inte din kommentar förrän nu, en månad för sent. Beklagar. Kanske har du hittat informationen på annat sätt, men jag fann den i "The Study of Religion Under the Impact of Fascism" av Horst Junginger (finns på Google Books).

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Tack för hjälpen! Jag har nu dock redan fått den relevanta biten ur Jungingers bok, från bidragsförfattaren själv; men då har jag i alla fall slimmat källorna.
  Det är en fängslande historia, allt det här. Jag hoppas min sammanställning blir färdig. Fram till dess kan jag promota en gammal recension av en annan bok där Ohlmarks utgjuter sig över familjen Tolkien, "Tolkiens arv" från 1978: http://tolkiensarda.se/new/nummer/magsidor/art19_2.php
  Även om jag i nuläget skulle ha formulerat mig annorlunda på flera ställen tycker jag ännu att det är en rätt god genomgång av bokens innehåll.

  SvaraRadera
 6. Det finns en redogörelse från sagan om tolkiensällskapen och Ohlmarks från den andra sidan vilken kan vara intressant. Den person som i TodSM kallas 'Orodruin', som var ordförande i Uppsalasällskapet, skrev en artikel om hela röran med Ohlmarks, och den går fortfarande att läsa här:

  http://www.runan.info/tolkiensallskapen-och-ohlmarks-den-forskracklige/

  SvaraRadera