Det finns vissa ord jag hatar. Ganska många, faktiskt, men det är inte riktigt det jag talar om nu. Att man hatar ord som "nätverka", "pepp", "krispig", "Carl" eller "fluffins" är ju underförstått, men det jag syftar på är de vanliga vardagsorden som varje gång jag hör dem fyller mig med ett till äckel gränsande förakt. Helt oförklarligt. Jag kommer bara på tre av dem nu, men här är de:
1. Badlakan
2. Duschkräm
3. Drickyoghurt
Alla tre är sammansatta ord, har det något med saken att göra? Att två av dem är kopplade till tvagning, är det relevant i sammanhanget? Finns det någon annan som utan synbar anledning hatar oskyldiga ord?
Haters gonna hate!
SvaraRadera3/3 ord är märkta "1980-talets mainstream"... Visst skulle listan kunna fortsätta med 4. Collegetröja? :)
SvaraRaderaÄntligen tar någon upp detta viktiga ämne. Jag har, så länge jag kan minnas, fullkomligt avskytt ordet mimosa. Jag blir arg bara jag tänker på det.
SvaraRaderaIntressant kuriosa: när det hålls omröstningar om svenskans fulaste ord så brukar alltid "fårafitta" komma högt upp. Ett av Vilhelm Mobergs många bidrag till den svenska kulturen.
har fått för mig att även "vårtgård" är ganska allmänt hatat?
SvaraRaderasjälv klarar jag inte av: karl, stjärt, livmoder, pondus.
Intressant teori, Vansterteknik, men dök inte drickyoghurt upp först på 90-talet? Dina tankegångar fick mig dock att börja tänka i banor av att mina hatord får mig att känna mig som ett barn. Det är liksom något kletigt över att bli tvättad med duschkräm och sedan dricka drickyoghurt invirad i ett badlakan.
SvaraRaderaLullis: Jag gillar stjärt, men hatar rumpa.
Hmm, det kanske stämmer, jag förväxlar det nog med Yoggi. Kanske går det i vilket fall att speca nyckeln till "som ett barn omgiven av pastellfärger"? Eller så är nyckeln den orimliga strand-/solariekulturen, som det inte gick att värja sig emot som barn. "Fräscht" är ju ett självklart ord att hata.
SvaraRadera/Micke
Mat.
SvaraRaderaVidrigt ord när vissa människor säger det. Märkte detta när jag tittade på "Landet brunsås" på svt.