onsdag 22 december 2010

Bäst 2010



Hallå där. Det har blivit dags för min officiella årsbästalista, men eftersom jag inte direkt haft örat mot den kulturella rälsen på sistone väljer jag att helt enkelt lista de kulturella företeelser jag tyckt bäst om under 2010, oavsett produktionsår. Nu kör vi:

Bok
Väinö Linnas Här under polstjärnan var som bekant årets givna läsupplevelse för mig. Annars... kom det några böcker i år? Jag har verkligen bara läst gamla klassiker. Bubblare: Thomas Bernhard, Maja Ekelöf, Gitta Sereny.



TV
Som den moderna gubbstrutt jag är ser jag aldrig på teve per se, utan följer TV-serier i form av box eller... hrrmm... "på datorn". Med risk för att vara överjävligt pisstråkig utnämner jag Mad Men till årets TV-serie, även om den börjar sacka. Bubblare: Krigets vindar, Nord och syd, The Walking Dead, I Anneli.

Film
Hinner jag se om Elim Klimovs Gå och se innan året är slut (vilket jag tänkt) så vinner givetvis den. Bubblare: den här filmen.



Sajt
Internet är tråkigt. Eller jag vet inte, summan av delarna är liksom mindre än helheten. Ingen enskild sida, blogg eller webtidskrift är så mycket bättre än de andra att den förtjänar en utmärkelse, men tillsammans ger de ett fullgott utbud av nyheter, analys och förströelse. Eller nåt.

App
Mc Sweeneys.

Serie
Henrik Bromanders och Sara Hanssons kommande serieromaner, i skissform. Bubblare: Bottomless Bellybutton av Dash Shaw.



Spel
Starcraft II, så klart.

Konst
Bessie Harvey på American Folk Art Museum stod inte bara för årets utan kanske hela livets konstupplevelse. Jag ska skriva mer om det vid tillfälle. Bubblare: Smygkommunistiska PK-vänsterpyramiden-konsttrycket.



Skiva
Facit med Säkert!, förstås. Och den kom till och med i år! Bubblare: Coil, Mute-boxen, Holy Fuck, Paper, Flash & the Pan, LCD Soundsystem, M.I.A, Edward Elgar.



Konsert
Jag är frestad att säga AC/DC på Stadion bara för att jag fick uppfylla min inre elvaårings hetaste önskan, men i själva verket är det jämnt skägg (vilket hatuttryck!) mellan Säkert! på Kägelbanan och Simon G på Double Door i Chicago.



Teater
Otroligt nog gick jag faktiskt på teater i år, för första gången på ett halvt decennium (barnteater oräknat). Jag och Vicki såg Venus i päls på Playhouse Theatre. Den var riktigt bra.

Nu ska jag köpa julklappar! i minusgrader!

P.S. Alla bilder i inlägget är (c) 2010 Simon Gärdenfors.

2 kommentarer: