tisdag 9 november 2010

Hey Princess – Sveriges första serieroman för iPhone


Med stöd från Konstnärsnämnden släpper nu serietecknaren Mats Jonsson serieromanen Hey Princess som applikation för iPhone och iPod Touch. Det är Sveriges första serieroman att ges ut på detta sätt, och en av de mest ambitiösa omarbetningar som gjorts av en serie för ett digitalt format.Hur köper och läser man den?
Man laddar ned appen Serieromaner från App Store helt gratis, och får då de tre första serierna kostnadsfritt. Bokens tre kapitel kan sedan köpas som in-app purchases för 15 kr vardera och därefter låses ett omfattande extramaterial upp. Hela boken kostar alltså 45 kr, d v s mindre än en pocket.

Eftersom appen finns till salu i alla App Store världen över kan även au-pairer i Stoke-on-Trent, skatteflyktingar i Monaco och svenskstudenter i Minsk ta del av den.

Läsaren växlar mellan serierutorna i sin egen takt genom att "swipa" på skärmen, och man kan även zooma in och ut som man vill, välja att se hela seriesidorna och hoppa direkt mellan sidorna. I en specialritad introduktionsserie förklarar Marcus Gerdin hur det går till.
Om projektet
Projektet genomförs med stöd från Konstnärsnämnden, Sveriges bildkonstnärsfond. Initiativtagare är serietecknaren Mats Jonsson och applikationen är utvecklad av Babel Studios, som tidigare bland annat utvecklat appar för Hitta.se, Ikano och Bonnier tidskrifter.

Med början i vinter kommer fler serieböcker att ges ut till iPhone inom ramen för Serieromaner. Målsättningen är att på sikt erbjuda ett heltäckande utbud av svenskspråkiga serier för en vuxen publik.Censur!
Appen Serieromaner har en åldersgräns på 17 år, i enlighet med Apples regler för skildringar av nakenhet, sex, svordomar och bruk av alkohol och tobak.
Eftersom Appstore inte tillåter sex eller nakenhet i bild, har vi tvingats till ett visst mått av självcensur. De realistiskt skildrade sexakter som förekommer i Hey Princess har censurerats med postit-lappar över könsdelarna. Samtliga censurerade rutor finns dock att läsa, i originalutförande, här.Om boken
Den självbiografiska serieromanen Hey Princess gavs ut första gången 2002 och hyllades som den definitiva skildringen av att vara ung på 90-talet. En utökad pocketutgåva kom 2007 och i våras gavs boken ut i USA.

"Hey Princess är rolig och bra och sann"
- Aftonbladet

"Funny, relatable, honest. What's not to love?"
- USA Today

"A great coming-of-age story that should resonate with any indie-minded readers familiar with mid-'90s culture."
- MTV

1 kommentar: