fredag 12 november 2010

Större än Jesus, Mussolini och Marvel ComicsDet här gick ju bra. Hey Princess-appen har uppmärksammats av bland andra TT-Spektra, Kulturnytt i P1, Språkrådet och Simon Gärdenfors blogg. Sedan snart två dygn tillbaka kan man beskåda mitt konterfej på dn.se:s förstasida. Appen har just petats ned från tredjeplatsen på App Stores topplista i kategorin "böcker, gratis" av något som heter "Bluefire Reader", men den ligger fortfarande högre än Bibeln, Adlibris och både Marvel och DC. Samt den märkliga appen iMussolini, som dock är mycket populär i Italien. Det är ett konstigt land, det där. Jag kanske borde ha satsat på iKarlXII i stället? Eller iAssarOredsson?

Nåväl, det har dykt upp några frågor och ett missförstånd som kanske borde benas ut.

Vem är det som ger ut appen?
Det är inte Ordfront som ligger bakom appen Serieromaner, utan jag som privatperson med stöd från Konstnärsnämnden. TT missuppfattade det hela, vilket var lätt hänt då jag dels arbetar på Ordfront, dels lånade Ordfronts pressutskickstjänst för att få iväg pressreleasen.

Hur kan ni gå med på att bli censurerade?
Jag hade sökt och fått bidraget från Konstnärsnämnden och projektet var redan långt gånget när min medarbetare insåg att det vi höll på med kunde stå i konflikt med Apples regelverk. Det var för sent att lägga ned projektet, så vi valde att göra det bästa av situationen. Dessutom är det allmänt känt att könsdelar och sexakter bara blir ännu snuskigare när de censureras, och det är ju tufft.

När kommer appen till Android?
Aldrig, så vitt jag vet. Om den inte blir en kommersiell succé. (Plats för skratt.)

När kommer det fler serier?
Jag har påbörjat förarbetet men det tar ett tag. Typ "i vinter".

Vilka serier blir det då?
Till att börja med mina andra böcker, ett antal titlar från Galago förlag och så ligger jag i förhandlingar med några tecknare på andra förlag.

Tjänar du nåt på't?
Jag formligen vältrar mig i IT-miljoner.

Till sist, apropå dn.se: I går noterade jag att de tre mest lästa artiklarna i deras Kultur & nöjes-avdelning var 1) Rocky ställs ut på galleri, 2) Förändrad kvinnobild i serier, 3) Ordfront lanserar serier för iPhone. För att citera mig själv: "Serienörden är död, länge leve serienörden".

2 kommentarer:

  1. All sounds very exciting and new. Good luck with everything. I am sure it will catch on...kids these days read everything on their phones or computers. My brother was gonna send me something (ipad? can't remember what it was) for "ebooks" or whatever. In his words, "now you can read as many books as you want and you dont have to carry around those heavy things anymore". To which I replied, "huh?"

    SvaraRadera