lördag 1 januari 2011

Detta var 2010Gott nytt år, kära vänner, bekanta, vedersakare och civila läsare. Vid slutet av varje år sedan mitten av 90-talet har jag tagit en lång promenad Stensätter-Bollstamo-Bollstabruk-Stensätter och funderat över det gångna året. Gått igenom vad jag uträttat på det konstnärliga planet, jämfört resultatet med mina ursprungliga planer, utrett varför vissa saker aldrig blev gjorda (i nio fall av tio berodde det på lättja) och glatt mig åt de projekt jag inte hade någon aning om vid årsskiftet, men ändå fick ihop.

I år blev promenaden, på grund av familjeåtaganden och det kalla vädret, nedskuren till en tripp till Konsum men det gick ganska bra ändå. Vad är det då jag uträttat under 2010?1. Jag har ritat 62 sidor på min serieroman Din barndom. Det är väsentligt mindre än jag tänkt mig, inte minst som jag varit tjänstledig i ett halvår för att rita, men det kommer att ordna sig. Förseningen beror faktiskt inte bara på lättja, utan också på att USA-turnén (inklusive en veckas vulkanexil) och jobbet med Projekt X inverkade på arbetet. Dessutom tog manusskrivandet mycket längre tid än i mina vildaste fantasier. Det var svårt att skildra sex år på 50 sidor i kapitel 1, och det är än mer knivigt att göra serier om saker som ligger nära tiden, skeenden som fortfarande pågår. Ingen har läst de här 62 sidorna, bortsett från några utdrag i Galago och här på blogg'n, så jag vet inte om det är bra eller inte, men som min dotter brukar säga: "man får väl se, man får väl se".2. Jag har givit ut Hey Princess i USA och lanserat den på seriefestivaler. Inte så mycket jobb i sig kanske, bortsett från filande på översättningen och skrivande av förklaringar av svenska företeelser, men den lilla USA-turnén tillsammans med mina kära tecknarkollegor Simon Gärdenfors och Kolbeinn Karlsson och vår amerikanske förläggare Chris Staros var givetvis tre av årets roligaste och mest intensiva veckor. Bitvis var det ganska uppslitande - här tänker jag främst på Eiafjallajökull-skandalen samt att bli avslängd från scenen i Chicago (mer om detta vid ett annat tillfälle) - men jämfört med att se sin bok "in the wild" för första gången uppskyltad på Barnes and Noble vid Union Square, signera bortåt 150 böcker på mässor, flamsa i bakfyllepanel på MoccA, bli hyllad av USA Today och MTV och få beundrarpost från jordens alla hörn, är förtreten givetvis blott intet. Bara mata på, mitt ego sväljer allt.3. Jag har givit ut Hey Princess som iPhone-app. Detta vet läsare av blogg'n redan alltför mycket om, men det måste ju tas med. Uppmärksamheten kom till 90 procent att handla om de censurerade sexscenerna, men eftersom det bidragit till den större debatten om Apple och yttrandefriheten får det sägas vara en god sak (uppmärksamheten alltså, inte censuren). Än viktigare för mig är emellertid att appen i sig blev väldigt lyckad, att det går alldeles utmärkt att läsa serieromaner på det här sättet och att jag gärna vill jobba vidare på det.4. Jag har gjort klar min del av arbetet på Projekt X. Det lika hemliga som spännande projektet tog en styv månad av min arbetstid i våras, och jag blev väldigt nöjd med resultatet. Nu ligger det i andras händer, och jag hoppas att allt går väl.

5. Jag har skrivit en novell. Den är lång, den är bitvis riktigt bra och den är - framförallt! - inte ett uns självbiografisk. Förhoppningsvis kommer ni att få läsa den någonstans under 2011.

6. Jag har startat den här bloggen. Om jag nu ska vara helt ärlig var mina ursprungliga intentioner med matsjonssonbloggen.blogspot.com inte speciellt ädla. Den var från början tänkt att bli en simpel marknadsföringstribun för min app och min kommande serieroman, vilket jag ämnade maskera med ett och annat seriöst inlägg. Som jag hoppas att mina trogna läsare upptäckt blev det inte riktigt så. Redan efter en vecka hade ambitionsnivån höjts och snart var det fråga om blodigt allvar. Det är inte så dumt att sälja ut om man under själva utförsäljningen inser att man faktiskt bryr sig om, och gillar, det man gör.

Det var det. Om några dagar kommer del två - med listan över vad jag tänker göra under 2011. Tack för att ni läser Mats Jonsson-bloggen.(Bilderna i detta inlägg är tagna vid gårdagens nyårsfirande hos min svägerska, Therese, med familj. Den här ovan visar mig framför filmen Hotet, som jag nu äntligen fick se delar av. Jag har länge hållit filmens trailer som den roligaste i svensk filmhistoria, med voice overs som "Ja ha aldri trott att ja sku kunna bli så rädd som när ja vurpa me skotern" över Försvarets materielverk-porr.)

5 kommentarer:

 1. På vilket sätt kan Vulkanutbrottet kallas för "skandal"?

  SvaraRadera
 2. Ordet skandal användes bara för komisk effekt.

  SvaraRadera
 3. Den enda skandal som har med "Vulkan" att göra känner du nog till, Johannes.

  SvaraRadera
 4. Själv använde jag versal på "Vulkan" av ren, skär tankspriddhet.

  SvaraRadera
 5. Looking forward to reading your novell, Mats. Don't forget to write about "Eiafjallajökull-skandalen", that seems like it was a good one. Seems you had a successful 2010, in my opinion and I am sure there will be more to come!(Happy new year). Whatever your reasons for blogging, I enjoy your blog.

  SvaraRadera