tisdag 11 januari 2011

Fler små ord av hatJag inleder med en rofylld bild på Bollstabruks centrum i vinterskrud innan hatet brakar loss. Jag utlovade ju ett inlägg om verbala hatgubbar häromsistens, som en del i min miniserie om språkligt hat. Till skillnad från de irrationella hatorden (som exempelvis "duschkräm") är verbala hatgubbar "lustiga" uttryck som används av mindre nogräknade individer. Därmed är de mer uppenbara och mindre personliga och intressanta, men man kan väl säga att jag samlar på dem. Om inte annat för att från tid till annan plåga min familj.

Här är några: att säga "ett ögonlock" i stället för "ett ögonblick", och det mer obskyra "förhudligen" i stället för "förmodligen". Sedan har vi kyrkan mitt i hatets by – "Kristi flygare" i stället för "Kristi himmelsfärdsdag" och det djävulska "fotnötter", som är något slags specialfall då breda lager av de nordiska folken uppenbarligen tror att det heter så. Men ge mig mer! Mitt behov av hatobjekt är outsinligt.Men ovanstående är förstås bara en hobby. För mer seriöst hat ska man nu för tiden, vilket smärtar mig djupt, läsa Dagens Nyheter. Jag har tyckt så mycket om den tidningen i så många år och den har fortfarande flera bra skribenter, men nu håller mitt tålamod på att tryta. DN Söndag har ganska länge varit det främsta objektet för mitt hat, men något slags lågvattenmärke nåddes i förrgår, i och med publiceringen av detta missfoster till artikel, som i mina ögon är lippizanerhingstlängder värre än det legendariska teppanyakireportaget.

Jag vill klargöra att jag anser att alla, till och med vedervärdiga överklassmänniskor, har rätt att föda och uppfostra barn. Jag anser också att barn har rätt att skriva om kläder och smink på internet. Det är möjligen även tillåtet för modetidskrifter att anlita och hårdlansera barn som skribenter. Men vad jag inte finner acceptabelt är att vad som till alldeles nyligen var Sveriges ledande kvalitetstidning inte uppmärksammar detta fenomen i en granskande, ifrågasättande artikel utan i stället hyllar den "sedan småbarnsben" förledda barnarbetaren i ett gullande, lyxkonsumtionsfixerat personporträtt. Nej, jag menar inte att man ska ställa kritiska frågor till en tolvåring. Jag menar att man inte ska ge henne mer uppmärksamhet överhuvudtaget, utan i stället ställa upp föräldrarna och modetidskriften mot en vägg, förlåt, ställa dem mot väggen menar jag, och kräva svar på vad fan de håller på med. Snälla LO, släpp lös era mediemiljarder någon gång så att vi kan få en vänsterinrikad kvalitetsmorgontidning med daglig utgivning!

Jag avslutar med en trevlig bild på när jag åker spark:

6 kommentarer:

 1. Det här inlägget kan jag inte låta bli att kommentera, för jag känner viss saknad efter en del gamla hatuttryck som tagits ur bruk, som:
  "dra mig baklänges på en vagn", "yuppienalle" och "vagnretur" (forna tiders Enter), och ingen säger "Håll i hatten" längre.

  Själv hatar jag: "ett tänk" "Är ni me´?" "Vi är på G", och att säga att något är "kult", fast det säger väl ingen längre. Sedan hatar jag inte något mer tror jag.

  SvaraRadera
 2. Håll tysk! Ursulasäkta mig men lustifikanta uttryck är ju sketasköj (när man själv retar folk med dem).

  SvaraRadera
 3. "Vad händer och fötter?"

  SvaraRadera
 4. Ditt inlägg om Civilization inspirerade mig till den grad att jag nu sitter fast i samma fascination och förälskelse som du. Jag har redan skjutit upp en tenta. Jag menar inte på något sätt att skuldbelägga, kanske är det här bara ett rop på hjälp. Jag har fantastiskt roligt i det här vedervärdiga vädret i vilket fall som helst, och hur farliga kan CSN egentligen vara?

  SvaraRadera
 5. Är det bara jag som uppfattar "hur tänker du?" som insinuant (bättre översättning av "how do you think: vad tycker/tror du?)?

  SvaraRadera
 6. Kom på ett till: det under min högstadietid under tidigt nittiotal florerande "ha ett underbart liv".

  SvaraRadera