lördag 16 oktober 2010

Fina titlar och skrivklådesjukaDet knivigaste med att göra en ny bok är ofta att komma på titeln. För mig har det i stort sett blivit svårare och svårare. Se här:

Unga norrlänningar kom jag på lite i förväg. Ganska länge hette boken Hjältinnor och omslaget skulle vara en parafras på Bowies "Heroes". När boken faktiskt började anta fysisk form kände jag att jag egentligen inte ville ha ett svartvitt omslag, men var fortfarande inne på en Bowiereferens. Hmmm... Inneboende? Mannen som sålde Kramfors kommun? 1. Utomhus? Nej, valet blev ganska enkelt.

Hey Princess satt betydligt längre inne. Arbetsnamnet Buksvåger kändes inte, eh... helt rätt, men jag hade varken titel eller omslag när hösten 2001 bröt in och jag måste bestämma mig.
Så visade SVT:s Musikbyrån sin sägenomsusade Smithsspecial. Videon till There is a Light That Never Goes Out fick det att klicka till i mitt huvud. Ungdomar på en gräsmatta! Dagen därpå gick jag Katarina Bangata fram, såg löven på marken och så var det problemet löst. Jag kallade in fotograf Petter Sjölund och flickvän Victoria Johansson för en hångel- och fotosession. När jag sedan satt och lajade fram en omslagskiss i quarken var det dags att skriva in en titel. Jag skapade ett textblock och sedan rörde sig fingrarna av sig själva på tangentbordet. Sedan dess heter boken som en känd Popsicle-låt.

Pojken i skogen är som alla vet hämtat från en textplatta i en serie i boken själv. Jag hade ingen som helst titelidé, verkligen ingen aning alls. När jag i ett telefonsamtal med Gunnar Lundkvist berättade om mitt problem funderade han igenom saken, mindes textplattan i fråga (serien hade gått i Galago) och föreslog Pojken i skogen. Och det blev ju jättebra.

I detta satans rum är lite lustig, eftersom jag först fick idén att "göra en grej" på min gamla Londonvistelse, direkt kom på titeln (det är alltså en låt med Brainbombs), skrev katalogtexten och först därefter påbörjade arbetet med serierna.

Din barndom, slutligen, kommer i augusti 2011 och titeln kom jag på för några dagar sedan. På ett ganska lustigt sätt, eftersom jag hittade den i min egen blogg. Mitt inlägg från den 7 oktober har rubriken Din barndom, och när jag såg den några dagar senare tänkte jag "Va? Där står ju titeln! Varifrån kom den?"

Som extra bonus följer här den kompletta listan över Din barndoms olika arbetsnamn:

NOT FOREVER
BRIGHT EYES
HEARTBEATS
KLARA ÖGON
RAMLAR
PAPPAN I STADEN
MITT BARN
DAGAR MED ELLEN
JAG ÄR DIN FAR
JAG ÄR DITT BARN
DU ÄR MITT BARN
DEN BÄSTA VÄN DU NÅGONSIN KOMMER ATT FÅ
FADERN
BARNET
DINA FÖRSTA ÅR
SKRÄCKEN
FRUKTAN
ENSAMBARN
FÖRHOPPNINGAR
HÄR KOMMER LYCKAN
SCENER UR ETT FADERSKAP
DIN BARNDOM

4 kommentarer:

 1. Gyckel Comix' triviadivision (well, dvs hela företaget med underavdelningar, städskrubbar, smedverkstad etc etc) vill även glatt minnas Hjältinnor-idén (tänkt försättssida?) att göra en parafras på det första Fantastiska Fyran-omslaget.
  http://www.coverbrowser.com/image/fantastic-four/1-1.jpg
  Vidare kan man skrocka åt det imaginära & högst orealiserbara men likväl fantastiska Galago-omslagsuppslaget att göra en parafras på "Om det där" med [ja du vet vem] i stället för Lili Brik.
  Ska även sägas att en ev. lyxnyupplaga av Unga Norrlänningar bör ju ha med det tidstypiska, klassiska men alltför okända "anonyma"/ansiktslösa fotot på en ung MrJ och [ja du vet vem II] hånglandes på en stol på någon studentnation.
  PS. Original-Ego på HP-försättssidan står givetvis också på listan. Fjärde upplagan gillt?
  PPS. "Serier från De Äldre" ej att förglömma, hö hö.

  SvaraRadera
 2. Hö hö, Gaylord, stilpoäng att få in en Majakovskijreferens i kommentaren till ett av internets få blogginlägg med en Majakovskijreferens som rubrik.

  1) FF-parafrasen lär jag teckna upp till lyxutgåvan av UN.

  2) Det "anonyma" fotot hör dock hemma i lyx-HP, då ju [ja jag vet vem II] inte förekommer i UN.

  3. En vacker dag ska original-Ego upphöjas till sin sanna position.

  4. Vad var det "Serier från De Äldre" skulle handla om egentligen? Jag har glömt.

  SvaraRadera
 3. 1. Ja, ja, gör det i min mun!

  2. Jo; jag försökte hetsa in den på första bästa ställe. Skohornet var väl att det var samtida med då serierna skapades (tror jag).

  3. Jubletle!

  4. Återkommer när kladdlappen återfunnits (ligger kanske i en brevkartong?), men det var nog att betrakta som din 'humor'pocket med lite diverse som "spretar" & inte fick plats annorstädes.

  SvaraRadera
 4. "DIN BARNDOM" was the best of all of them (all the titles here) anyway...

  SvaraRadera